A baba fejlődése

Az egészséges gyermekek fejlődésében is nagy különbségek lehetnek. A fejlődés időnként gyors, máskor az átmenet lassúbb. De még az olyan gyermekekben is akik lassabban fejlődnek megtalálhatóak a fejlődés általános jellemzői. A gyermek mozgása, értelmi fejlődése folyamatosan tökéletesedik, finomodik az egész gyermekkoron át.

1-3 hónapos kor:

Hol tart a fejlődésben?

 

Izmai már erősebbek, mint újszülött korában, mozgásai összerendezettebbek. Ha jól érzi magát vidáman teremt velünk kapcsolatot, de azt is a tudomásunkra hozza, ha valami nem tetszik neki. Idejének nagy részét még alvással tölti. Már a fény felé fordul, élvezi a beszédhangokat és a babusgatást. A 6. hét körül megjelenik az első mosoly az arcán. Nála még nem szabad az ingereket túlzásba vinni, mert még sok pihenőre van szüksége.

 

4-5 hónapos kor:

Hol tart a fejlődésben?

 

Most már biztonsággal tartja a fejét, ha ölünkbe vesszük. Kezét, ujjacskáit nézegeti, kóstolgatja. Mindent megtapogat amit elér és a szájába veszi. Mellkasa előtt már össze tudja tenni a két kezét. Már a játékok felé fordul, de még nem képes megfogni, azonnal elejti őket.

 

6-8 hónapos kor:

Hol tart a fejlődésben?

 

Már fel tud ülni, de az egyensúlyozáshoz még igénybe veszi a kezét. Még több hónap fog eltelni mire feláll. Mindenért nyúlkál, erőlteti magát, hogy elérjen, megfogjon, megtapogasson mindent, amit lát. Szinte mindent a szájába vesz, de ne essünk kétségbe, mert ő így szerez ismereteket a dolgok nagyságáról, alakjáról, minőségéről, ízéről, anyagáról. Kezdi észrevenni a térbeli viszonyokat – milyen messze vannak tőle a dolgok. Ha elejti a játékát nyújtózik, hogy elérje. Kezét már nem szorítja ökölbe, kezdi használni a hüvelykujját, de fogása még esetlen. Nagyobb tárgyakat már biztonsággal felvesz, de a kisebb tárgyakkal még nem boldogul. Egyidejűleg mindkét kezében képes egy-egy játékszert tartani. Most már változatos magán- és mássalhangzó jellegű hangokat hallat (ma, mu). Társaságkedvelő és már egyszerű játékokat is tud játszani a család többi tagjával: pl: tapsi-tapsi.

 

9-11 hónapos kor:

Hol tart a fejlődésben?

A baba négykézláb közlekedik, esetleg már álló helyzetbe felhúzza magát. Kézmozgásai tovább finomodnak, hüvelyk és mutatóujja segítségével már apróbb tárgyakat is felszedeget. Ujjait használja a tárgyak kitapogatására, finomabb részleteiknek megismerésére (pl: bedugja ujját a játék nyílásába). Szeret saját hangjával különböző magasságú hangokat kipróbálni, hol magasan visít hol mély hangokat hallat. Esetleg már kimondja a mama, papa szavakat, de a beszéd még egy kicsit később alakul ki. Ha egyazon játékkal olyan hosszú ideig hagyjuk játszani még ő maga meg nem unja ezzel fejlesztjük figyelmét.

 

12-14 hónapos kor:

Hol tart a fejlődésben?

A pici már segítség nélkül ül, négykézláb mászik, felhúzza magát álló helyzetbe és esetleg már néhány lépést is megtesz. Már próbál kanállal enni. Különös örömét leli apróbb tárgyak felszedegetésében és elengedésében, főleg az utóbbiban, ami számára nehezebb feladatot jelent. Szereti ha megkergetik, elbújik a székek között. Sok dologban utánoz bennünket, szerepet játszik, hogy rá figyeljünk és megismétli a csínyt, ha nevetünk rajta. Mutassuk meg milyen sokra értékeljük és adjunk neki nagyon-nagyon sok szeretetet. Öltözködés közben talál már segít nekünk azzal, hogy kinyújtja lábát karját.

 

Adj szeretetet gyermekednek a babamasszázs gyengéd érintéseivel!

Tanuld meg otthon, saját időbeosztásodnak megfelelően

Babamasszázs online tananyag