Bizonytalan vagy? Sokat hallottál már a hordozókendőkről, de úgy gondolod túlságosan macerás, nehéz megkötni? Nos bennem is felmerültek ezek a kérdések, amikor második gyermekem születésekor úgy döntöttem mégis kipróbálom. És……… imádtam. Imádtam, hogy a gyermekem megnyugszik benne, hogy el tudok menni túrázni a családommal, hogy bejutok még olyan épületekbe is ahol csak lépcső van, hogy szabad mindkét kezem…… ráadásul egyáltalán nem bonyolult megkötni.

Több ezer éves tapasztalat és több évtizednyi tudományos kutatómunka bizonyítja, hogy a hordozás a babák elemi szükséglete, biztonságos a babák és a hordozó személy számára is, amennyiben megfelelő a hordozásra használt eszköz.

Azonban a hordozás jóval több, mint egy praktikus eszköz. A megfelelő hordozókendővel történő hordozás, pozitívan befolyásolják a babák fejlődését, érését.

Az egyik ilyen a kötődés, amelyről a “Kötődés szülő-gyermek között” című blogomban részletesen írok.

A hordozás egy páratlan eszköz, hogy kielégítse a babák testközelség iránti elemi igényét. Ez a hihetetlen, szoros és intim együttlét pedig segít téged, hogy mégjobban megérts picibabád és még tovább mélyüljön a kettőtök közötti kapcsolat.

Ortopédiai szempontok: Ha a megfelelő hordozóeszközben a megfelelő módon helyezzük el a babát, akkor a csípő fejlődéséhez szükséges optimális tartást érhetjük el. A lábak terpeszben, a térdek pedig köldök magassága fölé húzva. Fontos, hogy a kendő vagy más hordozóeszköz, mindig a gyermek életkorának, mozgás fejlődésének megfelelően a szükséges mértékben támassza a gyermek hátát, nyakát, fejét.

Testi hatások: Amikor magadon hordozod a babát, segíted légzését, hőszabályozását. Olyan pózban tartod a pici testét, ami számára a legtermészetesebb és biztosítja az optimális lábtartást. A folyamatos ringó mozgással pedig stimulálod egyesúly érzékét.

Lelki hatások: Ha nyűgös, fáradt, vagy megijedt, sokkal könnyebben megnyugszik a hordozókendőben. Az anyaméh érzetét kelti benne, hogy hallja a szív dobogásod és a hordozó lágyan körülöleli. Babád azt tapasztalja meg, hogy szeretik és gondoskodnak róla. Ezáltal kevesebbet fog sírni, kiegyensúlyozottabb lesz. A hordozás által a kezeid szabadok, így tudsz a nagyobb testvérrel is foglalkozni. A pici természetes módon olvad bele a családotokba.

A babahordozás 4 fontos szabálya:

1, A hordozóeszköz szorosan ölelje körül a babát. Mindketten kényelmesen tudjatok lélegezni, de ha lehajolsz ne távologjon el tőled a gyermek.

2, Hordozás közben biztosítsd az egészséges csípőfejlődéshez szükséges terpesz tartást.

3, Hordozd a babát függőlegesen.

4, Ne hordozd a babát arccal kifelé.

A hordozás tehát egy olyan biztos alap a baba számára, amely biztosítja, hogy testi, lelki és szociális értelemben is egészséges felnőtté váljon.

Sok örömöt, jó egészséget kívánok nektek!

 

Adj szeretetet gyermekednek a babamasszázs gyengéd érintéseivel!

Tanuld meg otthon, saját időbeosztásodnak megfelelően

Babamasszázs online tananyag