Mi is az a kötődés? Kennel és Klaus ezt írja ” egyedülálló kapcsolat két ember között, amely különleges és maradandó”. Megfigyelések bizonyítják, hogy a korai kötődés és a ragaszkodás hiánya összefügg a későbbi bántalmazással, elhanyagolással vagy a fejlődés elmaradásával. Mikor és hogyan alakul ki a kötődés? Hogyan befolyásolja későbbi kapcsolatainkat?

A kötődés az anyában kezdődik gyermeke iránt a terhessége alatt és folytatódik a gyermek születése után. A szülő gyermek között kialakuló kötődés az első együtt töltött év során alakul ki és életük folyamán mind szorosabbá válik. Legyen szó anyáról, apáról vagy akár örökbefogadó szülőkről. Ilyenkor mindkét fél úgy érzi, hogy a másik pótolhatatlan a számára.

A szemkontaktus, érintés, a szülő hangja és a baba válaszai melyek segítik a szülő és a csecsemő közötti kötődés kialakulását. A közös játék, az együtt töltött meghitt pillanatok, az együtt átélt élmények mind mind nagyon fontosak a szoros kötődés kialakulása szempontjából. Hogyan alakíthatsz ki szoros kötődést gyermekeddel? Sok-sok ölelés, puszi, türelem és szeretet, sok örömteli együtttöltött pillanat (játék, kirándulás….). A csecsemőknek szükségük van arra, hogy a lehető leghosszabb ideig szoros fizikai kontaktusban legyenek velünk. Erre kíválóan alkalmas a kenguru vagy a hordozó kendő. Ne félj megvígasztalni őt, ha sír, felemelni, ölbevenni akár még 5 éves korában is. Nem fogod elkényeztetni. A pici gyermekkorban kialakuló szoros érzelmi szálak egy életre megalapozzák a bizalmat, bátorságot, a megbízhatóságot, a becsületet és a szeretetet.

Toddler boy kissing father’s nose

A pszichológusok a csecsemőkori kötődés jellege alapján határozzák meg a felnőttkori kapcsolatok jellegét. Azok az emberek, akiknek a csecsemőkora, gyermekkora biztonságban telt, akiket ölbe vettek, akikre odafigyeltek, akikkel szüleik szemkontaktust teremtettek, egészségesebb kapcsolatot tudnak kialakítani embertársaikkal. Nem esik nehezükre közelkerülni másokhoz nem jelent számukra problémát a kölcsönös függőség és, hogy megbízzanak másokban.

Úgy gondolod, hogy a sok simogatással, ölelgetéssel elkényezteted őt? Számos kutatás, tanulmány bizonyítja, hogy azok a csecsemők akiket hagynak egymagukban sírni, nem válaszolnak szükségleteikre, nem vesznek ölbe később nehezen képesek kötődésre és érzelmeik kifejezésére. Gyakran a problémáikat magukba fojtják, szélsőséges esetben antiszociális viselkedést tanusítanak, nehezen bíznak meg másokban.

Szeresd, öleld gyermeked és lehetőségeitekhez mérten töltsetek nagyon nagyon sok időt együtt!

 

Adj szeretetet gyermekednek a babamasszázs gyengéd érintéseivel!

Tanuld meg otthon, saját időbeosztásodnak megfelelően

Babamasszázs online tananyag