A babamasszázs története:

A babamasszázs évezredes hagyománya Indiából származik. Az ősi kultúrákban anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. Az édesanyák a világ minden pontján tudják, hogy a babáknak szükségük van az ölelésre, szeretetteljes érintésre. A fejlett országok rohanó világában észrevétlenül háttérbe szorultak ezek a szülő és gyermek kapcsolatában alapvető fontosságú szempontok. A masszázs egyszerű és kellemes módszer arra, hogy újra megteremthessük a gyermekeink kiegyensúlyozott fejlődéséhez nélkülözhetetlen szoros kötődés és pozitív töltésű kapcsolat alapjait.

Ha elsajátítjuk a masszázs technikáját, alkalmazása nagyon egyszerűvé válik. Így könnyen igényeinkhez tudjuk igazítani, és be tudjuk illeszteni napi életvitelünkbe.

Ha te is szeretnéd megismerni ezt az ősi mozdulatsort, mely segítségével közelebb kerülhetsz kisbabádhoz, miközben egészséges fejlődését is segíted, szeretettel várlak.

 

A babamasszázs pozitív hatásai

Számos kísérlet, megfigyelés és kutatás bizonyítja a masszázs csodálatos hatásait, eredményeit. A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a puszta testi örömnél vagy fizikai érintésnél. A masszázs egyebek mellett megtanít bennünket arra, hogy odafigyeljünk gyermekünk szükségleteire, alkalmazkodjunk hozzá és hallgassuk meg.

A babamasszázs jótékony hatásait négy csoportba sorolhatjuk: érintés, ellazítás, aktív együttlét és kötődés

  • A babamasszázs a fizikálisan kifejtett előnyein keresztül stimulálja a bőrt, jótékony hatással van az újszülött légzőszerveire azáltal, hogy javítja a vér oxigénellátását, ezenkívül javítja a vérkeringést, az emésztést, enyhíti a hasfájást, erősíti az immunrendszert, segíti az izomzat fejlődését.
  • Segít a stressz oldásban, az ellazulásbban, az esetleges születés körüli kellemetlen emlékek enyhítésében.
  • A masszírozott babák ellenállóbak a betegségekkel szemben, kiegyensúlyozottabbak, nyugodtabbak, kevesebbet sírnak. Súlygyarapodások, fejlődésük kiegyensúlyozottabb.
  • A bőr- és szemkontaktuson, az érintésen, a baba jelzéseinek megértésén keresztül a baba és gondozója között a kötődés elmélyül.
  • A legfontosabb hatás, hogy az érintéssel a babák biztonságérzetét, lelki stabilitását is kialakítjuk
  • A csecsemőmasszázsnak negatív hatása nincs!

A kötődés

A pszichológusok szerint a kötődés a fogamzástól indul és az egész életre kiható, meghatározó kapcsolat két ember között. A kiegyensúlyozott anya-gyermek, szülő-gyermek viszony, érzelmi biztonságot ad s feltétele a későbbi társas kapcsolatok megfelelő alakulásának.

A gyermekekkel való szeretetteljes foglalkozás, mint a babamasszázs, bensőséges légkört teremt a családban, amelyben a családtagok a hétköznapi gondoktól, a stressztől megszabadulva tapasztalhatják meg a kötődés elmélyülését. A babamasszázs támogatja mindkét szülő önértékelésének javulását is.

A szülő megtanulja megérteni gyermeke jelzéseit, képes lesz igényeire megfelelően reagálni. szülő és gyermek önfeledt, boldog perceket töltenek együtt. A szülő a masszírozással saját maga enyhítheti a gyermek hasfájását vagy nyugtathatja meg egy nyűgös napon.

Nagy segítséget jelenthet ez a fiatal vagy a bizonytalan, szorongó szülőknek, magabiztosabbá téve őket a szülői szerepben.

Az apa -gyermek kapcsolat erősödik a masszázs álltal, valamint segíti az apákat, hogy szülői képességeibe vetett hite megerősödjön.

Az örökbefogadás esetén a masszázs segíti, hogy a gyermek és az örökbefogadó szülei érzelmileg egyre közelebb kerüljenek egymáshoz.

Milyen életkorban ajánlott a babamasszázs?

A babamasszázst 5 napos kortól elkezdhetjük odafigyelve a köldökcsonkra és kutacsra, majd szép lassan beilleszthetjük a mindennapi babápolási teendők közé.

A masszázs egészen felnőttkorunkig végigkíséri életünket, természetesen a gyermek növekedésének megfelelően a fogások kiegészülnek a klasszikus svédmasszázs fogásokkal.

Egyéni babamasszázs az otthonodban

Házhoz megyek és közösen megmasszírozzuk picibabád

 

Babamasszázs oktatófilm

Tanuld meg a babamasszázst és masszírozd picibabád, bárhol, bármikor a ti időbeosztásostoknak megfefelően.

Egyéni babamasszázs online

Élő videós babamaszázs. Én magyarázok, mutatom, te pedig masszírozod a picibabád.